Strömavbrott

March 11th, 2007

Vi hade under tvÄ Är flera kraftiga stormar som gjorde hundratusentals mÀnniskor strömlösa, vissa i flera veckor och mÄnader.
Elbolagen borde satsa mycket hÄrdare pÄ att vÀdersÀkra el-leveranserna.
Nu rasar luftledningarna varje gÄng det stormar och bolagen mÄste bygga upp ledningsnÀtet pÄ nytt varje gÄng. Det mÄste vara vÀldigt dyrt för bolagen och till ingen nytta för framtiden.
Om bolagen istÀllet vÀdersÀkrade ledningsnÀtet sÄ fort som möjligt skulle det minska kostnaderna bÄde för bolaget, samhÀllet och kunderna kraftigt och inte minst minska frustrationen hos kunderna.
Bolagen har enorma övervinster och borde dÀrmed kunna ha rÄd att göra detta snabbare. Att skylla pÄ kapacitetsbrist och annat Àr inte rimligt.

Förstöra fler Àlvar

November 13th, 2006

Nu vill kraftbolagen förstöra fler Àlvar i tron att man kan fÄ billigare el. DessvÀrre kommer det inte alls att ge billigare el. Det enda som kommer att hÀnda Àr att kraftbolagen fÄr Ànnu större övervinster.
Dessutom kommer fiskens sista Àlvar bli oÄtkomliga för fortplantning.
DN: Kraftbolag vill ompröva skyddet av Àlvar.
SR: ÄlvrĂ€ddare tar vattenkraftskrav med ro.

Storm

October 25th, 2006

Fredagen den 27 oktober blev det storm i södra och norra Sverige. Den kraftigaste sedan stormen Gudrun för snart tvĂ„ Ă„r sedan. Över 30000 blev utan el. Massor med snö föll i delar av Norrland.
PÄ tisdag 31 oktober kommer ett nytt ovÀder in över södra Sverige samtidigt med kyla. Det blir inte sÄ starka vindar, men snöfall i kombination med kyla kan göra det besvÀrligt.

“SĂ„ blir du blĂ„st pĂ„ elen”

August 22nd, 2006

Elmarknaden har spÄrat ur fullstÀndigt. De finner mÀngder med metoder för att vi skall fÄ betala ockerpriser pÄ el.

FrÄn n24.se

Sedan elmarknaden avreglerades 1996 sÀljs elen pÄ den gemensamma elbörsen Nordpool. Dagens spotpris (det elpris som handlas just i dag) Àr 69 öre. Det Àr det högsta priset i Europa. Det var inte lÀnge sedan vi i Sverige tillhörde de som betalade allra minst för elen. Det kunde göras eftersom energikÀllorna i Sverige i huvudsak Àr vattenkraft och kÀrnkraft som Àr billiga att producera. Den rörliga produktionskostnaden för kÀrnkraft Àr cirka tio öre och för vattenkraft cirka fem öre, enligt Energimyndigheten.

Kraftbolagen sÀljer den elen för 69 öre pÄ elbörsen. Det Àr den enkla förklaringen till att Vattenfall kan göra en vinst efter finansnetto pÄ minst 35 miljarder kronor i Är.

Men varför Àr marknadspriset sÄ högt?
Enkelt uttryckt beror det pÄ att priset sÀtts pÄ marginalen, vilket betyder att det sÀtts efter den sist producerade kilowattimmen. Eftersom man börjar att anvÀnda de billigaste energislagen först, blir det dÀrför oftast de dyra fossila varianterna som sÀtter marginalpriset pÄ Nordpool.
– I praktiken Ă€r det kolkondenskraftverk, berĂ€ttar Roger Fredriksson, oberoende energikonsult.

Hela artikeln finns hÀr

Den sjuka elmarknaden

March 29th, 2006

Det visar sig att avregleringen av elmarknaden har drivit upp elpriserna till en helt vansinnigt hög nivÄ. Det hÀr med konkurrens fungerar inte för att sÀnka priset som mÄnga tror.
I radioprogrammet P1 konsument avslöjas trixen de stora elbolagen anvÀnder för att hÄva in enormt med pengar, vÄra pengar!
Det hÀr med utslÀppsrÀtterna Àr ocksÄ vÀldigt anmÀrkningsvÀrt. Borde vara olagligt. Lyssna hÀr. HÀr kan man höra radioprogrammet om detta (8 minuter MP3).
Sveriges Radio P1 konsument.
Expressen.
Min egen sparad information i Àmnet.

Elpriserna

March 18th, 2006

Det hĂ€r med elpriserna har spĂ„rat ur fullstĂ€ndigt. Det blir bara vĂ€rre hela tiden och det med en accelererande takt. “PlundringstĂ„g” Ă€r vad det Ă€r.
NÀr vi importerar EL frÄn Tyskland importerar vi Àven deras priser.
LÀs mer om det pÄ denna lÀnk.
Jan Guillou om det hÀr fenomenet.
Jinge om det hÀr fenomenet.
HÀr finns en del fakta och mÄnga lÀnkar samlat.

Elmarknaden

October 4th, 2005

Elmarknaden har fÄtt kortslutning!