“SĂ„ blir du blĂ„st pĂ„ elen”

Elmarknaden har spÄrat ur fullstÀndigt. De finner mÀngder med metoder för att vi skall fÄ betala ockerpriser pÄ el.

FrÄn n24.se

Sedan elmarknaden avreglerades 1996 sÀljs elen pÄ den gemensamma elbörsen Nordpool. Dagens spotpris (det elpris som handlas just i dag) Àr 69 öre. Det Àr det högsta priset i Europa. Det var inte lÀnge sedan vi i Sverige tillhörde de som betalade allra minst för elen. Det kunde göras eftersom energikÀllorna i Sverige i huvudsak Àr vattenkraft och kÀrnkraft som Àr billiga att producera. Den rörliga produktionskostnaden för kÀrnkraft Àr cirka tio öre och för vattenkraft cirka fem öre, enligt Energimyndigheten.

Kraftbolagen sÀljer den elen för 69 öre pÄ elbörsen. Det Àr den enkla förklaringen till att Vattenfall kan göra en vinst efter finansnetto pÄ minst 35 miljarder kronor i Är.

Men varför Àr marknadspriset sÄ högt?
Enkelt uttryckt beror det pÄ att priset sÀtts pÄ marginalen, vilket betyder att det sÀtts efter den sist producerade kilowattimmen. Eftersom man börjar att anvÀnda de billigaste energislagen först, blir det dÀrför oftast de dyra fossila varianterna som sÀtter marginalpriset pÄ Nordpool.
– I praktiken Ă€r det kolkondenskraftverk, berĂ€ttar Roger Fredriksson, oberoende energikonsult.

Hela artikeln finns hÀr

4 Responses to ““SĂ„ blir du blĂ„st pĂ„ elen””

 1. Lasse Strömberg Says:

  Elpriset Àr högt för att Àgarna vill tjÀna pengar. SÄ enkelt Àr det faktiskt. Om nu Vattenfall ska sÀljas ut till nÄgon Europeisk jÀtte kommer priset att stiga ytterligare.

  Marknaden fungerar inte som folk tror! SÄ lÀnge det finns vinstintressen med i spelet kommer priserna ALLTID att stiga.

  Reglera elmarknaden och sÀlj elen till sjÀlvkostnadspris!

 2. admin Says:

  Ja du har sÄ rÀtt. Jag förstÄr inte varför folk tror att marknaden skall göra att det blir billigare. Det brukar ju aldrig bli sÄ.
  Att sÀlja ut Vattenfall vore ett extremt stort misstag för svenskarna. MÄ sÄ icke ske.

 3. Galaxa Says:

  HÄller med Lasse Ström(!)berg i hans resonemang! Det finns en övertro pÄ marknad, marknad och Äter marknad.

  Efter att ha burit bÄten 200 meter för att kraftbolaget kramar ut allt vad man kan, men inte mÄste, ur fjÀllsjön denna sommar blir jag Àn mer övertygad om hela energivansinnet. (Och det beror inte pÄ att jag Àr bekvÀm och inte orkar bÀra!)

 4. Petra i nÀtet Says:

  Jag lÀnkar hit i mitt senaste blogginlÀgg:
  http://web.comhem.se/~u52123117/blog06-8.html#0640