För varmt i kylen

I Sverige har vi ofta för varmt i kylen.
I den del i kylen dÀr animaliska produkter förvaras fÄr det vara max +4°C.  +2°C Àr optimalt.
Sverige Àr ett av fÄ lÀnder dÀr kylens maxgrÀns Àr satt för högt (+8°C). Borde vara +4°C.
Oftast Àr det olika temperatur pÄ olika stÀllen i kylen. Kolla din egen kyl.
Min kyl har cirka 4 grader lÀgre temperatur i botten eftersom varm luft stiger uppÄt och dÀrmed hamnar högst upp i kylen. Det gör att animaliska produkter skall stÀllas sÄ lÄngt ner som möjligt i kylen, alltsÄ pÄ botten dÀr det Àr kallast.
Visst kostar det lite extra ström att ha kallare i kylen, men det kompenseras troligen genom att maten hÄller mycket lÀngre sÄ att man slipper slÀnga dyr mat. Maten hÄller dÄ mycket lÀngre Àn den deklarerade bÀst före-dagen. En gÄng hade jag en oöppnad standardmjölk som stÄtt 12 dagar över bÀst före och den mjölken var det ÀndÄ inget fel pÄ. Mjölk förvaras optimalt i +2°C, men kan Àven frysas om du vill förvara den riktigt lÀnge. Sedan bör den tinas i kylen.
Det kanske t.o.m. Àr en energibesparing för samhÀllet och bÀttre för miljön att förvara maten kallare. Det kostar pÄ att producera och transportera mat som slÀngs bort.

Man bör ha svalskÄp, kylskÄp och frys.
Svalen 11 till 14°C för vissa frukter, vissa grönsaker, vin m.m.
Kylen     2 till 4°C.
Frysen -18 till -20°C.

Lista pÄ temperaturer för nÄgra matvaror.

Krav pÄ sÀnkt maxtemperatur.
– För varmt i svenskarnas kylskĂ„p.
– Kallare ger mycket lĂ€ngre hĂ„llbarhet.
– Hur gammal mat kan man Ă€ta?

SjÀlv har jag skaffat en vinkyl dÀr jag kan förvara tomater och bananer m.m. i +12° för att de skall hÄlla sig lÀnge. Tomater och bananer har jag tidigare haft stora problem med.

Comments are closed.