För varmt i kylen

I Sverige har vi ofta för varmt i kylen.
I den del i kylen där animaliska produkter förvaras får det vara max +4°C.  +2°C är optimalt.
Sverige är ett av få länder där kylens maxgräns är satt för högt (+8°C). Borde vara +4°C.
Oftast är det olika temperatur på olika ställen i kylen. Kolla din egen kyl.
Min kyl har cirka 4 grader lägre temperatur i botten eftersom varm luft stiger uppåt och därmed hamnar högst upp i kylen. Det gör att animaliska produkter skall ställas så långt ner som möjligt i kylen, alltså på botten där det är kallast.
Visst kostar det lite extra ström att ha kallare i kylen, men det kompenseras troligen genom att maten håller mycket längre så att man slipper slänga dyr mat. Maten håller då mycket längre än den deklarerade bäst före-dagen. En gång hade jag en oöppnad standardmjölk som stått 12 dagar över bäst före och den mjölken var det ändå inget fel på. Mjölk förvaras optimalt i +2°C, men kan även frysas om du vill förvara den riktigt länge. Sedan bör den tinas i kylen.
Det kanske t.o.m. är en energibesparing för samhället och bättre för miljön att förvara maten kallare. Det kostar på att producera och transportera mat som slängs bort.

Man bör ha svalskåp, kylskåp och frys.
Svalen 11 till 14°C för vissa frukter, vissa grönsaker, vin m.m.
Kylen     2 till 4°C.
Frysen -18 till -20°C.

Lista på temperaturer för några matvaror.

Krav på sänkt maxtemperatur.
– För varmt i svenskarnas kylskåp.
– Kallare ger mycket längre hållbarhet.
– Hur gammal mat kan man äta?

Själv har jag skaffat en vinkyl där jag kan förvara tomater och bananer m.m. i +12° för att de skall hålla sig länge. Tomater och bananer har jag tidigare haft stora problem med.

Comments are closed.